08 Haziran 2023, Perşembe

ŞİŞLİ GÜNDEMİ

ÇAĞDAŞ, KATILIMCI, ÖZGÜR BİR ŞİŞLİ

SEMT TARİHİ / BELLEK ŞİŞLİ

6-7 Eylül’ün silemediği tarih: Bomonti Gürcü Katolik Kilisesi

6-7 Eylül’ün silemediği tarih: Bomonti Gürcü Katolik Kilisesi

Pek çok azınlığın bir arada yaşadığı Şişli, İstanbul içerisinde yer alan ayrı bir kozmopolit. Azınlık halklarının Şişli’ye bıraktığı tarihsel miraslar da semtin ve İstanbul’un zenginliklerini oluşturuyor. Bomonti’deki Notre Dame de Lourdes Gürcü Katolik Kilisesi, dünyada ender bulunan Gürcü Katolik Kiliseleri’nden biri. 19. yüzyıldan kalan kilise, 6-7 Eylül pogromu döneminde tahribat almış yapılardan da birisi. Son yıllardaki ziyaretçilerini ise genellikle Türk ve Ermeni Katolikler oluşturuyor.

Bir tarihin nasıl silindiğinin tarihi!..

Bir tarihin nasıl silindiğinin tarihi!..

Geç Osmanlı döneminde başlayan Batılılaşma hamlesinin bir sonucunda kuruldu Bomonti Bira Fabrikası. Şaşırtıcı gelebilir ama İsviçreli Bomonti Kardeşler’e bu izni veren muhafazakar diye tanımlanan II. Abdülhamit’ti. Bomonti semti de bu ismi o fabrikadan aldı ve moderleşme sürecinin bir simgesi oldu.

ATATÜRK EVİ MÜZESİ<br>‘İlk adım’ın planları bu evde yapıldı

ATATÜRK EVİ MÜZESİ
‘İlk adım’ın planları bu evde yapıldı

Halaskargazi Caddesi üzerindeki o üç katlı bina, Kurtuluş Savaşı öncesinde, Mustafa Kemal Paşa ve yol arkadaşlarının bağımsızlık mücadelesinin planlarını yaptığı mekandır. Şimdi Atatürk Evi Müzesi olan bu binanın, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde müstesna bir yeri vardır.

Bomonti’deki proje bir ihanettir

Bomonti’deki proje bir ihanettir

Şişlili mimar Zakaryan Mildanoğlu’na göre, Bomonti Bira Fabrikası’nın ek binalarının yıkımı bir ihanet. Yıkım öncesinde binalara ilişkin rölöve çalışmalarının yapılmaması, belgelendirmelerin yapılması apar topar yıkılması, belleğin yok edilmesi anlamına geliyor ona göre, işte bu da geçmişe ihanet.