İBB Kültür Dairesi, Bir Yürüyüşten Notlar serisinde bu kez ince, zarif, neo-klasik ve art nouveau tarz apartmanları, 16. ve 17. yy'a ait kiliseleri, cumhuriyet dönemi sanat galerileri ve konumu ile keşfedilmeyi her zaman hak eden bir semt olan Kurtuluş (Tatavla)’yı ele aldı.
Notre Dame de Sion’un Saint-Esprit’nin sırasındaki binalarda eğitime başladığı senelerde Pera gelişirken, Notre Dame de Sion rahibeleri 1850’lerde Fransa’da eğitim kolunda önemli bir ün kazandı. Okul, hala Fransızca eğitim veren eğitim kurumları arasında ilk sıralarda yer alıyor.
Bu topraklarda ilk yayın denemeleri, 1910’larda Almanlar tarafından yapılan radyo yayıncılığının evrimi İstanbul Radyosu’nun 1945 yılında yeni binasına kavuşmasıyla, kurumsallaştı. Uzun yıllar boyu devlet tekelinde kalan radyo yayıncılığı ancak 80’li yıllarda özel radyolara izin verilmesiyle bir patlama yaşadı. Hala İstanbul Radyosu var ama artık o ihtişamlı binasında yayın yapamayacak, en azından bir süre...
Geç Osmanlı döneminde, modernleşmeci padişah Abdülmecit’in bir projesi olarak temeli atıldı Teşvikiye Camii’nin. Amaç, caminin çevresinde bürokratlar, tüccarlar ve aydınların ikamet ettiği yerli ama modern bir mahalle kurmaktı. Belki tam istenen olmadı ama hala o projenin izlerini Teşvikiye’de görmek mümkün.
Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde, sanayileşme girişimlerinin bir simgesi olarak temelleri atılır Bomonti Bira Fabrikası’nın... Aynı zamanda modernleşmenin de bir simgesi olur. Cumhuriyet ile birlikte birayı sevmeye başlar bu millet. Bomonti Bira Bahçeleri’nde kadınlı-erkekli bir sosyalleşme ortamı kurulur.
Abdi İpekçi Caddesi’nin yenileme çalışmalarında, sadece üstyapı değil, altyapı da yenilendi. Cadde yenilenirken yayaların konforu öncelik taşıdı. Cadde ve meydan tasarlanırken, kent mimarisi açısından hem işlevsel hem de estetik bir yaklaşım benimsendi.